ideat

Case Polkujuoksu

Haaste: Kuinka voi automatisoida maastoreittien arviointia ja saada tarkempaa tietoa reitin soveltuvuudesta?

Tavoite

Sportionin polkujuoksu –sovellusidea on tutustuttaa luonnossa liikkujat erilaisiin polkujuoksureitteihin etukäteen ja auttaa valitsemaan omaan kuntoonsa ja mieltymyksiinsä sopivan reitin. Pyrkimys on myös vähentää ennakkoluuloja sekä madaltaa metsään lähtemisen kynnystä. Enemmän lajia harrastaneet voivat löytää Polkujuoksusovelluksesta uusia reittejä ympäri Suomea sekä omia kuvia lisäämällä jakaa lajitietouttaan vähemmän polkujuoksua tunteville.

Ratkaisu

Konenäköä käyttäen voidaan arvioida erilaisten polkujuoksureittien vaativuutta, sekä tuoda esille aleen erityispiirteitä. Käyttäjien lataamien kuvien sekä tekoälyn avulla reitin kuvaus tarkentuu jatkuvasti. Reitin kuvausta ja arviointia voidaan rikastaa käyttäjien laatimien omien kokemusten lisäksi tekoälyn tukemalla konenäöllä.

Case Koro-sovellus, käsihygienia

Haaste: Kuinka motivoida lapsia käsienpesuun sekä pelillistää hygieniaa?

Tavoite

Idean omistajien tavoitteena oli selkeyttää käsienpesuun liittyvään laatua. Milloin kädet on pesty hyvin, ja milloin niiden voidaan sanoa olevan puhtaat mm. koronaviruksen lisääntyneen hygianiatarpeen johdosta. Kohderyhmänä ideassa ovat koulu- ja esiopetusikäiset lapset. Tavoitteena on selvittää myös kuinka pelillisyys ja kilpailu voisivat lisätä käsienpesun määrää sekä laatua?

Ratkaisu

Koro-sovellus, joka taltioi, analysoi ja vertailee päiväkotien käsienpesutapahtumia. Pesupisteen luona kuvataan kameran avulla käsienpesua ja suoritteesta arvioidaan käsienpesuaikaa, miten hyvin käsiä pestään ja muita huomioita, esim. käytettiinkö saippuaa vai ei. Käsienpesuun sovellus motivoi välittömällä palautteella käsienpesupisteellä suoraan käsienpesijälle.

Case Skillab

Haaste: Kuinka toteuttaa laadukkaampi fysioterapiahoito ja kuntoutua tehokkaammin?

Tavoite

Skillab Oy:n tavoitteena on tuoda fysioterapia jokaisen ihmisen ulottuville. Skillab tarjoaa hoitoketjua, jossa kerätään dataa kuntoutujan omatoimisesta harjoittelusta kuntoutujan ohjaamiseksi laadukkaampaan harjoitteluun. Skillab parantaa fysioterapeuttisen hoidon laatua, mikä nopeuttaa kuntoutusta ja vähentää mm. leikkauksien tarvetta.

Ratkaisu

Skillab toimii yhteistyössä Konenäkö -projektin kanssa ratkaistaakseen kuinka konenäköä voidaan käyttää hyväksi laadukkaamman harjoittelun saavuttamiseksi. Konenäkö -projektissa kokeillaan erilaisia tapoja tunnistaa vartalon liikkeitä siten, että dataa kertyy tekoälyn käsiteltäväksi sekä ihmisen tueksi, ja että nopeampi kuntoutus toteutuu.

Haluatko kuulla lisää?

sami.makkula@lab.fi 044 708 5215

Tekoälyporukan löydät Mukkulankatu 19:sta.

Tietosuojaseloste

website by Aku Mattila Visuals