Tekoälypaja testaa uudenlaista teknologiaa virusten torjumiseksi

LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksen aulassa otetaan 24.8.2020 testikäyttöön laite, jonka tavoitteena on toimia monipuolisesti virusten ennaltaehkäisijänä. Laite esimerkiksi tunnistaa käyttäjän lämpötilan ja mahdollisen kuumeen nousun jopa alle sekunnissa.

LAB-ammattikorkeakoulun Konenäön sovellukset sote- ja hyvinvointialalla -projektin ja Bodypioneerin yhteistyön tuloksena on päädytty pilotoimaan viruksia ennaltaehkäisevää Sanetiq-nimistä laitetta Lahden kampuksella. Laite tunnistaa käyttäjän lämpötilan (30–45 °C) alle sekunnissa 0.2 °C asteen tarkkuudella ja samalla myös havainnoi, onko käyttäjällä maskia kasvojensa suojana. Sanetiq-laite aloittaa lämpömittauksen automaattisesti ilman, että laitteeseen tarvitsee erikseen koskea ja ääniohjaus kertoo, mikäli kuume on nousussa. Lisäksi laite annostelee käyttäjälle käsidesin.

LABin Lahden kampuksen sisääntuloaulaan asennettu Sanetiq-laite toimii projektipäällikkö Anna Lahden mukaan hyvänä esimerkkinä siitä, miten konenäköteknologiaa voidaan käyttää hyväksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Pilotoinnin tavoitteena on muun muassa selvittää, miten laitteeseen suhtaudutaan ja mitä arvoa se antaa käyttäjälle.

”Juuri nyt on erittäin ajankohtaista tutkia, miten käyttäjät kokevat tämänkaltaisen laitteen toiminnan ja mitä ajatuksia se herättää. On tärkeää myös selvittää, voidaanko vastaavanlaisilla laitteilla ehkäistä COVID-19-viruksen leviämistä. Uskon, että tällaiset laitteet tulevat yleistymään tulevaisuudessa.”

Laitteen pilotointi kestää alustavasti 6 kuukautta, jonka aikana laitetta voidaan testata kampuksen lisäksi myös muissa toimintaympäristöissä.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anna Lahti, LAB-ammattikorkeakoulu

044 708 5205, anna.lahti@lab.fi

Lisätietoja Sanetiq laitteesta tästä.